G I Z E L L A O T T H O N

Kérem várjon, az oldal töltődik

2051 Biatorbágy, Boldog Gizella utca 1. 06-23-530-550 info@gizella.hu

Mi a demencia?

Mi a demencia?

A demencia olyan egyre fokozódó memóriazavar, amelyhez a magasabb szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. E tünetek problémát okoznak a beteg mindennapi életében, s egy megelőző, magasabb teljesítmény romlását jelentik. A betegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője az életkor.

A demenciaesetek 90 százalékának hátterében Alzheimer-kór vagy az agyi keringés zavara áll, ez utóbbinál hajlamosító tényező a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint. A demenciát ezenkívül előidézheti az agykéreg kiterjedt, vagy a memória és a gondolkodási folyamatok működésében szerepet játszó agyi terület sérülése, de gyakori okként tartják számon az agyi idegsejtekben kórosan felszaporodó fehérjéket, illetve az agy homloklebenyének elváltozása miatt kialakuló szellemi hanyatlást.

A demencia tünetei

A demencia sokarcú betegség, nincs két egyforma kórtörténet. Az egyén személyisége, általános egészségi állapota, társadalmi helyzete mind-mind szerepet játszik a tünetek alakulásában. Mégis, vannak olyan gyakori tünetek, melyek mindegyike fontos jelzés lehet a betegnek vagy környezetének.

Fotó forrása: Pixabay

Memóriazavar: A rövid távú memória hanyatlása a leggyakoribb korai tünet, amit a feledékenységtől az különböztet meg, hogy a feledékeny ember emlékszik az elfelejtett dolgokkal kapcsolatos egyéb tényekre. A régi dolgokra sokáig kiválóan emlékezhet a beteg!

Automatizmusok megakadása: A demenciával élők gyakran nehezen tudják elvégezni azokat a megszokott, mindennapi tevékenységeket, melyeket azelőtt gondolkodás nélkül, szinte automatikusan megoldottak.

Fotó forrása: Pixabay

A nyelvi kifejezőkészség zavarai: Bárkivel előfordul, hogy keresi a megfelelő szót, a demens beteg azonban gyakran az egyszerű szavakat is elfelejti, vagy más szavakat használ helyettük, ettől írása és beszéde nehezen érthetővé, érthetetlenné válik.

Időbeli és térbeli tájékozatlanság: A beteg ismerős környéken is eltéved, elfelejti, hogy éppen hol van, hogyan került oda és hogyan kell hazamennie. Időzavara odáig terjedhet, hogy összekeveri a nappallal az éjszakát.

Hibás vagy csökkent ítélőképesség: Előfordulhat, hogy a demens beteg nem megfelelően öltözik, hideg napokon kevés ruhát ölt, míg nagy melegben feltűnően túlöltözik.

Fotó forrása: Pixabay

A figyelem hanyatlása: A demens betegnek nehézséget okoz egy egyszerű beszélgetés követése, elfelejti, hogy a számlákat be kell fizetni…

Tárgyak rossz helyre tétele: Bárkivel előfordul, hogy nem a megszokott helyére teszi a dolgait, keresi a kulcsait stb. A demencia előrehaladásával a beteg feltűnően szokatlan helyekre teheti a tárgyakat. Ezzel függ össze nem ritkán a meglopatásos téveszme.

A demencia kialakulását gyakran kíséri a kedélyállapot vagy a személyiség megváltozása, a szokatlanul hirtelen hangulatváltások éppúgy előfordulhatnak, mint a korábbinál fokozottabb érzelmesség vagy éppen az ellenkezője, a tőle megszokottnál kevesebb érzelem. A családtagok, a beteg környezetében élők megfigyelhetik, hogy a beteg gyanakvóvá, ingerlékennyé, szorongóvá, izgatottá vagy éppen apatikussá válik. Nem ritka a paranoiditás (vádaskodás, üldöztetés).

Gyakori tünet a kezdeményezőkészség, az érdeklődés elvesztése, a demens beteg idővel nagyon passzívvá, esetleg aluszékonnyá válhat.

Korai felismerés – lassítható hanyatlás

Bár a demencia kialakulásához döntően visszafordíthatatlan, kisebb részben visszafordítható folyamatok vezetnek, a betegség néhány formájában a fokozódás lassítható, a tünetek csökkenthetők. Éppen ezért nagyon fontos a korai felismerés, az időben elkészülő szakorvosi diagnózis, s ez alapján a demencia hátterében lévő betegség azonosításának megfelelő terápia alkalmazása. A gyógyszeres kezelés irányulhat a gondolkodásbeli tünetek (hosszú és rövid távú emlékezetzavar, időbeli és térbeli tájékozatlanság) és a nem kognitív, lelki természetű tünetek (a szorongás, a depresszió) csökkentésére. Nemcsak a kezeléshez vezető út miatt fontos a korai felismerés, hanem azért is, mert lehetőséget ad a családnak a jövő megtervezéséhez, ha kell, az addig megszokott életmód fokozatos átalakításához.

 

Fotó forrása: Pixabay

Mivel nehéz megmondani, hogy mikor kezdődik a demencia, s a mindennapos feledékenység mögött sokféle, súlyos betegség is állhat, ezért fontos, hogy a családtagok figyelmet fordítsanak egymásra, észleljék, és a háziorvossal, vagy ideggyógyásszal megosszák a gyanús jeleket.

További információ:

Demencia tanácsadás
www.demencia.hu